InfoPress

Asociaţia P.O.D.- Asociaţia pentru Participare, Oportunitate şi Dezvoltare derulează în Iaşi proiectul trilateral EcoBusiness, finanţat de Programul ”Tineret în Acţiune”

Iaşi, 10 decembrie 2012, Asociaţia P.O.D. - Asociaţia pentru Participare, Oportunitate şi Dezvoltare, organizează Marţi, 11 Decembrie 2012, începând cu ora 11:00, Conferinţa de presă EcoBusiness. Acţiunea are loc în cadrul Proiectului EcoBusiness ce are ca activitate principală un schimb de tineri organizat în Iaşi, timp de 9 zile, respectiv 06.12.2012 - 14.12.2012. Acesta are ca principal scop dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în spiritul filosofiei ”zero waste” în rândul a 24 de tineri din Ungaria, Portugalia şi România.

Cu statistici îngrijorătoare de şomaj în rândul tinerilor şi cu perspective de dezvoltare economică şi mai alarmante în rândul ţărilor din Uniunea Europeană, viitorul tinerilor nu se trasează în culori vii, ci mai curând în alb şi negru. În aceste condiţii, tinerii caută cu disperare o soluţie. Potrivit unei estimări destul de optimiste realizate de Youth Business International (YBI), cel puţin 20% din cei aproximativ 300 de milioane de şomeri sau angajaţi, cu vârsta între 16 şi 30 de ani, au potenţialul de a deveni antreprenori, însă mai puţin de 5% fac ceva în acest sens.
Educaţia antreprenorială este crucială în a asista tinerii să îşi dezvolte abilităţi, atitudini şi comportamente antreprenoriale, în acelaşi timp să înţeleagă şi să conştientizeze antreprenoriatul ca o opţiune de carieră.

Acest proiect răspunde unei probleme europene, şi anume rata foarte ridicată a şomajului în rândul tinerilor şi nevoia de promovare a antreprenoriatului ca masură de a stopa acest trend. Prin urmare, grupul căruia ne adresăm, sunt tinerii şomeri care caută soluţii pentru a-şi câştiga independenţa şi stabilitatea financiară, prin iniţierea de afaceri proprii sau în colaborare.

Proiectul urmăreşte de asemenea creşterea conştientizării publice ieşene asupra conceptelor de „zero waste” şi up-cycling pentru care se va realiza în data de 11 Decembrie 2012, Marţi, ora 11:00, conferinţa de presă EcoBusiness, la Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi. 


Ulterior, pe data de 12 Decembrie 2012, Miercuri, se organizează un eveniment public în Moldova Mall, parter, începând cu orele 17:00, prin care trecătorii – clienţi ai centrului comercial, pot învăţa în cadrul unui atelier de creaţie, cu acces gratuit, cum să reutilizeze într-un mod creativ materialele pe care în mod normal le aruncă. Astfel vor învăţa să realizeze decoraţiuni de Crăciun din doze de metal de la suc sau bere, ştampile din dopuri de plută, rame de fotografii din carton şi capace de la sticle, pungi şi cutii pentru cadouri din ziare etc.

În perioada 06.12. - 14.12.2012, are loc schimbul de tineri propriu-zis, unde, prin activităţile planificate va fi stimulat schimbul de idei şi experienţe ale celor 24 de participanţi în vederea antrenării în discuţii prin care se vor prezenta diverse puncte de vedere la numeroasele obstacole adiţionale pe care tinerii antreprenori le întâmpină precum: influenţa culturii în a aborda afacerile, experienţa limitată datorată vârstei şi vechimii în muncă, lipsa credibilităţii în faţa colegilor mai în vârstă sau a contactelor de afaceri, care pot duce până la discriminare de vârstă. Prezentarea filosofiei “zero waste” răspunde unei alte provocări cu care se confrunta orice antreprenor şi anume atragerea de fonduri pentru investiţii. Adresarea acestei nişe de materiale reciclabile va oferi o sursă utilă de materie primă la un cost mai redus, însă în acelaşi timp va contribui la conştientizarea, înţelegerea şi responsabilitatea faţă de practicile sustenabile. 

        

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Adelina Luntraru, Coordonator Proiect
Tel: 0743381807

Note pentru redactori:

  •         Asociaţia P.O.D. este o organizaţie non-profit recent înfiinţată, în aprilie 2012, cu scopul de a organiza acţiuni de promovare, susţinere, monitorizare, mediatizare, voluntariat, participare etc. necesare dezvoltării durabile a societăţii prin: educaţie şi pregătire profesională continuă, promovarea sănătăţii, sportului, ştiinţei, artelor, tradiţiilor, culturii şi prezervarea monumentelor aflate în patrimoniul naţional, protejarea mediului şi naturii, agricultură şi turism, dezvoltarea economică, culturală şi socială, sprijinirea lucrărilor publice şi a infrastructurii, asistenţă şi consiliere persoane fizice şi juridice, educaţie tineret. Această asociaţie a luat fiinţă la iniţiativa unui grup de tineri creativi care profesează în diverse domenii (marketing, învăţământ, fotografie, drept, vânzări, actorie etc.) şi sunt implicaţi activ în alte organizaţii non-guvernamentale din dorinţa de a realiza schimbări pozitive în comunitate. Problematicile de ecologie au fost întotdeauna un subiect de interes pentru membri, implicându-se în diverse proiecte de ecologizare ale comunităţii, precum şi în proiecte şi iniţiative adresate tinerilor în vederea dezvoltării de competenţe
  •    Programul  "Tineret în Acţiune" (Youth in Action) este programul Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri, prin finanţarea de proiecte. Acesta vine în continuarea programului "Tineret" (Youth) şi va fi implementat în perioada 2007 - 2013. Programul, cu finanţare de la Comisia Europeană, vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate şi toleranţă, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări, promovarea cooperării europene şi contribuţia la îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţii de tineret.   
 
 
Parteneri:  Asociaţia Oamenilor de Afaceri Iaşi 2003,  Primăria Municipiului Iaşi, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, Moldova Mall Iaşi